Деца от столична детска градина посетиха специализирания вагонен парк „Ремиз”

Деца от столична детска градина посетиха специализирания  вагонен парк „Ремиз”

Днес (03.11.2016 г.) малчуганите от столичната детска градина 92 „Лозичка” посетиха специализирания вагонен парк „Ремиз”, собственост на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД. Те имаха възможността да разгледат запазените влакови композиции „Корона” и „Витоша” експрес. Децата бяха запознати с интересни факти за ретро подвижния състав на БДЖ и по този начин се потопиха в атмосферата на една недалечна историческа епоха.

Във вагонно депо „Ремиз” се съхраняват луксозните вагони от композициите на „Корона” и „Витоша” експрес. Сградата съществува от 1905 г., а от 1937 г., когато е закупен нов царски влак (т. нар. „Корона” експрес), се е наложило разширяването на халето. Така сградата е удължена и придобива днешния си вид. Нейната архитектура съчетава индустриалния с дворцовия стил.

Ръководството на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД подкрепя подобни инициативи, чрез които се дава възможност за провеждане на различни мероприятия, които оставят незабравими спомени за децата и са благоприятни за тяхното бъдещо развитие.

***

Вагоните от „Корона експрес” са били предназначени за официалните пътувания на цар Борис III и неговото семейство. Това са вагон-салони и специализирани вагони с разнообразно функционално предназначение. Трите вагон-салона от композицията с номера 050, 051 и 052 са съответно за цар Борис III, царица Йоанна и княз Кирил. Произведени са през 1938-1939 г. в Германия. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня. С луксозното си обзавеждане и съвършени за времето си динамично-ходови качества, те осигуряват висок комфорт при пътуването.

Вагоните са изключително ценни с напълно запазеното си автентично обзавеждане от годините преди Втората световна война. И трите са еднакво луксозни. Във времето, когато са ползвани, са различавани само по цвета на килимите. Вагонът на цар Борис III бил застлан с мек бежов килим, на царица Йоанна – зелен, а на княз Кирил – с червен килим. Тези вагони имат приемен салон с маса и шест стола.

Другата елитна влакова композиция „Витоша експрес”, е влакът на бившия държавен глава Тодор Живков. Вагоните са произведени през 1975 г. в Германия. Вагон-салоните предлагат комфортни спални кабини и специален апартамент с вградена баня и тоалетна. Това са само част от „екстрите”, с които е разполагал държавният елит.

В състава на композицията влизат два луксозни спални вагона, комбинирани със салон, в които могат да се настанят десет пътници. Прикачени са два вагон-апартамента с удобен салон-кухня с пълно оборудване. Основният апартамент и двете спални кабини разполагат с модерно сервизно помещение и санитарен възел.

В състава на композицията на “Витоша” експрес влиза и един вагон със специален апартамент с вградена баня и тоалетна. В съседство е предвидена самостоятелна спална кабина за двама. “Витоша” експрес има и 36 –местен вагон-ресторант с кухня, която може да задоволи и най-капризните вкусове. Предвиден е и специален вагон за превоз на леки автомобили.

Желаещите да посетят специализирания вагонен парк „Ремиз” е необходимо да подадат писмено заявление към „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, което включва следните данни: дата и бройка на групата (със списък на имената). След това се получава разрешение за достъп, което се заплаща. На всички посетители се провежда задължителен инструктаж за безопасност.

 

 

Новини

Полезно от БДЖ

Извършване на дезинфекция, дезинсекция и дератизация на пътнически вагони, мотрисни влакове, закрити и открити площи

Извършване на дезинфекция, дезинсекция и дератизация на пътнически вагони, мотрисни влакове, закрити и открити площи

„БДЖ - Пътнически превози” ЕООД в качеството на национален превозвач, с цел комфорт при пътуването и превантивен...

Застраховка – „Злополука на пътници“

Застраховка – „Злополука на пътници“

„БДЖ - Пътнически превози” ЕООД, като лицензиран железопътен превозвач, извършващ обществен превоз на пътници има...

Debug: ??x??