Повече пътници в крайградските влакове около София

Анализът на пътникопотока във влаковете в района на София след първите два месеца от въвеждането на зоновите цени показва нарастване на броя на превозените пътници по някои от релациите. Пътуванията по релацията София-Своге и обратно са се увеличили с около 30%. Броят на пътниците по маршрути, обхващащи двете зони София – Перник и Захарна фабрика – Перник, е нарастнал средно с около 20%. С 20% се е увеличил и броят на пътниците в участъка между София и Владо Тричков.

Друг положителен резултат от въвеждането на зоновите цени по релациите София – Церово и София – Батановци е подобряването на контрола по редовността на пътниците в тези участъци, в резултат на което намаляха безбилетните пътници. През 2005 г. в железопътните участъци около София част от пътуващите са закупували билети до по-близки гари, а в действителност са пътували на по-дълго разстояние без да заплащат съответната цена.

Зоновите цени, предлагани от “Български държавни железници" ЕАД в крайградските райони на София, залегнаха в новата търговска политика на дружеството и влязоха в сила от 11-ти декември 2005 г. Данните до момента показват, че тези цени са атрактивни за пътуващите, тъй като особено за по-дългите разстояния са конкурентни на цените на другите видове транспорт.

Ръководството на “Български държавни железници" ЕАД разглежда възможността за въвеждане на зонови цени и районите на други големи градове в страната.

Новини

Полезно от БДЖ

Групови пътувания

Групови пътувания

РЕГЛАМЕНТ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯ НА ДЕЦА, УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ 1. Групата е необходимо да се състои минимум...

Превоз на велосипеди

Превоз на велосипеди

Превозът на велосипеди е разрешен в специализираните вагони за превоз на велосипеди. При превоза на велосипеди,...

Debug: ??x??