Влак спря принудително заради нередовни пътници

Пътнически влак № 10 115, движещ се по маршрут София – Пловдив ( тр. 16:55 ч.) спря принудително заради голяма група пътници от ромски произход, които отказаха да закупят билети за пътуването си. "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД са извършили поредната блокадна проверка на този влак (проверител на всяка врата), което е отклонило нередовните пътници на Централна гара – София. Независимо от засилените мерки в посока ограничаване на безбилетните пътувания, група роми от около 20-30 човека прави опит да се качи на влака на гара Подуяне без закупени билети. При вида на блокадната проверка някои от тях се връщат на билетните каси и закупуват билети от Подуяне до Вакарел. Това е забавило влака с 16 минути. По информация на служители на "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД ромите редовно пътуват до Ихтиман и закупените билети до най-близката гара имат за цел да им осигурят преминаване само през блокадната проверка.
Голяма група от около 100 роми се опитва да се качи на гара Искър отново без редовни превозни документи. Някои от тях грубо избутали проверителите от вратите, а други през това време закупили билети от гара Искър до гара Вакарел. Крайната мярка, която служителите на "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД се принуждават да предприемат е да сигнализират органите на реда за безредиците. При пристигането им на мястото ромите вече се били качили във влака. Полицията е предупредила колегите си във Вакарел да очакват в готовност проблемния влак. Поради принудителното спиране на гара Искър влакът се е забавил с 15 минути от редовния си график на движение.
На гара Вакарел ромите със закупен билет до Вакарел отказват да напуснат влака и това предизвиква реакцията на представителите на полицията, които очаквали пристигането на композицията. Въпреки полицейската намеса само част от нарушителите са свалени от влака, останалите са продължили пътуването си без редовен превозен документ.
По време на пътуването служителите на "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД многократно се били заплашвани от ромите.
Влакът е пристигнал на крайната си гара Пловдив с около един час закъснение. "ХОЛДИНГ БДЖ" ЕАД се извиняват на редовните си пътниците за причиненото неудобство.

Новини

Полезно от БДЖ

Видове документи за пътуване

Видове документи за пътуване

Изберете най-изгодния начин за пътуване според вашите нужди и честота на пътуване с Български държавни железници.

Рекламации и възстановяване на суми

Рекламации и възстановяване на суми

Пътник може да се откаже от пътуване не по-късно от 3 часа преди заминаването на влака, за който важи билета, като го...

Debug: ??x??