Какво трябва да знаем при пътуване с влак за мерките срещу COVID-19

Какво трябва да знаем при пътуване с влак за мерките срещу COVID-19

Влаковите композиции /вагони, мотрисни влакове и локомотиви/ се обработват в депа и на гарите преди заминаване с дезинфекционни препарати. Мобилни групи извършват дезинфекция и в междинни гари по маршрута на влаковете.

Допълнително се обработват контактните повърхности в гарите и влаковете като дръжки, первази, облегалки, седалки, купета, санитарни възли.

Можете да закупите своя билет за пътуване онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/

Закупувайте билети само при неотложност на Вашето пътуване с доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ или постоянен адрес или дом. Националният железопътен превозвач не носи отговорност за клиентите, които не могат да докажат необходимостта на пътуването си.

Служители на РЗИ могат да измерят Вашата температура с безконтактен термометър. Призоваваме Ви за спокойствие, съдействие и разбиране към сериозността на ситуацията.

Обърнете се за съдействие към превозния персонал ако почувствате, че се разболявате, забележите човек с влошено здравословно състояние или други нередности.

Превозният персонал е оборудван с лични предпазни средства /ръкавици, маски и предпазни очила/, както за тяхна, така и за Ваша защита.

Превозният персонал е инструктиран за предприемане на действия по изолиране на установен клиент със симптоми на вирусна инфекция.

При установяване на клиент със симптоми на вирусна инфекция, вагонът или мотрисният влак се дезинфекцира и поставя под карантина.

Избягвайте пряк и близък контакт с други хора.

Избягвайте докосване на повърхности с голи ръце.

Почиствайте редовно ръцете си с мокри кърпи на спиртна основа и дезинфектиращи разтвори след осъществен допир с предмети на обществени места.

Не предприемайте пътуване ако не Ви е наложително и наблюдавайте здравословното си състояние.

Не предприемайте пътуване при съществуващи здравословни проблеми или забелязани симптоми на дискомфорт.

Ограничено е издаването на билети за спалните вагони до един човек в кабина. Ограничението не важи за пътуване на семейства.

Преустановено е преминаването на международните влакове през граничните пунктове.

Всички пътнически влакове, които се движат до гара Варна по направленията от Шумен, Добрич, Карнобат и Бургас до Варна, няма да спират на спирка Варна (Стара гара Варна) до края на периода на въведеното извънредно положение в страната.

Преустановено е издаването на билети в жп бюрата в „НДК” и на ул. ”Гурко” № 5 в град София, както и в бюрата за издаване на международни билети в Пловдив, Горна Оряховица, Варна, Велико Търново и Русе.

БДЖ Ви призовава за отговорно поведение и дисциплина с цел опазване на здравето на Вас, Вашите близки и околните.


Вижте още полезна информация свързана с COVID-19

Debug: ??x??