С теснолинейката към трите планини

Съвсем не е преувеличено, че България е една от страните в целия свят с най-богата и красива природа. Величествени планини, докосващи небето, под тях плодородни поля, които завършват на морския бряг. Съчетанието на природните ни дадености с древната култура и героична история правят малката ни родина подходящи за развитие на всички видове туризъм. А три от най-красивите ни планини са Рила, Пирин и Родопите. Знаете ли кое е общото между тях? Ами теснолинейката. Тя ги свързва, за да ни отведе през цялата година до техните тайнства, уют и прохлада.

Маршрутът на теснолинейката Септември - Добринище е заобиколен от забележителности, но предвид ландшафта в региона и това, че тя е най-високата жп линия на Балканите, най-привлекателни тук са планините и преходите в тях. Много са гарите и спирките, от които започват маркирани и диви туристически пътеки към хижи, крепости и върхове. Тук ще Ви разкажем за тях и се надяваме да допринесем в избора Ви за разходка и почивка сред природата.

Само на 6 км от първата гара по маршрута теснолинейката оставя зад себе си полята на Тракия и се шмугва в Родопите през може би най-красивият им „вход” – Чепинското дефиле. Още на първата гара Варвара започват маркираните пътеки в рида Алабак. От гарата има маркировка към хижа Равно боре и връх Милеви скали, откъдето се открива панорамна гледка към този дял на Родопите, Чепинското корито и Пазарджишкото поле.

Чепинското дефиле

Чепинското дефиле

В Дефилето теснолинейката спира на спирка Марко Николов, спирка Цепина и гара Долене. От трите има маркировка до историческия почти 1600-метров връх Милеви скали, а от спирка Цепина започва и маркираната пътека за едноименната крепост край село Дорково.

Крепост Цепина

Крепост Цепина

Полегнал в плодородните поля на Чепинското корито, Велинград е отправна точка към различни малки родопски върхове, а най-предпочитаният за покоряване е местният първенец Острец. До него също има маркирана пътека от града. Следващата спирка на теснолинейката – Острец, носи името на върха и е изходен пункт за достигането му, но пътеката не е маркирана.

Ще видите много туристи да слизат на горската спирка около 40 минути след гара Велинград. Това е спирка Света Петка. По широк горски път за около 30 минути се достига до едноименното село, а на още 3 км по шосето над него е летовището Юндола. В близост до Юндола е природният феномен Пашови скали, до който се достига по маркирана пътека от курортната местност.

Почти в средата на пътуването между Септември и Добринище е най-високата гара на Балканите – Аврамово. Тя е разположена на 1267,4 м надморска височина – над 1000 м по-високо от първата гара Септември. От гара Аврамово започва маркирана пътека до най-високото село на Балканите – Орцево, което пък е кацнало на красив родопски хребет на кота 1500 м. Оттам се откриват спиращи дъха гледки към безкрайния хоризонт. Селото е привлекателно за туристи, отсядащи в създадената там база за настаняване. Част от групите, посещаващи Орцево целогодишно, слизат обратно към линията при следващата спирка Смолево, както и при гара Якоруда, за да не се връщат обратно до Аврамово. Близо до Орцево е и историческият връх Велийца, където през октомври 1912 г. се водят решаващи първи сражения с османците, довели няколко дни по-късно до освобождението на нашата Пиринска Македония на юг от Аврамово по долината на Места.

Освен изходен пункт за слизащите от Орцево, Якоруда е начална точка за преходи към курорта Трещеник, разположен в Рила над града. До него се достига по асфалта или през преките пътеки край пътя. От Трещеник водят началото си маркирани пътеки към хижа Грънчар, Якорудските езера и родния първенец – връх Мусала.

Следващата спирка Якорудска минерална баня е най-близката точка за разходка до най-южната родопска крепост Калята. Тя се вижда от спирката и до нея се достига по немаркирана пътека, лесна за откриване през всеки сезон. Слизайки на спирката се отправяте още малко напред по пътя до линията. В ляво ще видите бялата сграда с овални помещения. Това е минералната баня на града. Минавайки край нея ще видите пешеходния мост над река Места, който Ви отвежда на главния път. Пресичате го и срещу Вас е асфалтирана пресечка, на 100 м по нея вдясно започва широкият черен пък към Калята. Ходи се само 20-30 минути, а гледката към трите планини си заслужава.

Крепост Калята

Крепост Калята

Около 25 минути по-късно теснолинейката достига гара Белица. Тя е разположена на 4 км от града, а над него е най-старият ски курорт у нас – Семково, откъдето започват маркирани пътеки нагоре в Рила. Проблем е, че няма транспорт от гара Белица нито до града, нито до Семково. Но при молба към служителите на гарата, може да имате късмет и да Ви откарат нагоре.

Ще се почудите кому е нужна спирка Генерал Ковачев, разположена насред гората. Името ѝ е дадено в чест на ген. Стилиян Ковачев – освободил пиринския край през 1912 г. в Балканската война. На 6 км нагоре по шосето е село Елешница. То има курортен облик, минерелен плаж и къщи за гости. Селото се намира в Родопите и е подходящо за горски разходки в околността.

Най-големият град в горния край на теснолинейката е Разлог. Древен, красив, жив и привлекателен. Тук също слизат планинари, които се насочват към хижа Яворов в Пирин. От Банско пък има маркирани пътеки нагоре в Пирин, както и целогодишно работещ кабинков лифт от центъра на града. Тук са маршрутите за върховете Вихрен, Тодорка, както и за екстремното било „Кончето”. В Банско на гарата се предлага и транспорт до началото на планината.

Град Разлог

Град Разлог

Последната гара Добринище се намира на няколко километра от хижа Гоце Делчев в Пирин. От нея тръгва седалковият лифт за хижа Безбог, а от нея нагоре водят началото си множество маркирани пътеки към съседния връх Безбог и множество други първенци и планински езера в царството на еделвайса. На гарата се предлага частен превоз до лифта и хижите.