БДЖ остава без задължения към държавата след разпореждане на Министерски съвет

На проведеното днес заседание на Министерски съвет беше прието разпореждане да се увеличи капитала на „Холдинг БДЖ” ЕАД, чрез непарична вноска, срещу увеличаване дела на едноличния собственик на капитала – държавата в рамките на отпуснатата временна държавна помощ, одобрената от ЕК с Решение (ЕС) 2017/2372 от 16 юни 2017 г., с което се капитализират задълженията на дружеството към държавата и се рeшава дългогодишният проблем с дълговете на БДЖ.

На проведеното днес заседание на Министерски съвет беше прието разпореждане да се  увеличи капитала на „Холдинг БДЖ” ЕАД, чрез непарична вноска, срещу увеличаване дела на едноличния собственик на капитала – държавата в рамките на отпуснатата временна държавна помощ, одобрената от ЕК с Решение (ЕС) 2017/2372 от 16 юни 2017 г., с което се капитализират задълженията на дружеството към държавата и се рeшава дългогодишният проблем с дълговете на БДЖ.

Приетото решение е поредното доказателство за ангажираността на правителството към развитието на железопътния транспорт в България и е добър признак за гласувано доверие от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията към управленския екип на дружеството за предприетите спешни мерки за развитието на националния железопътен превозвач.

Това решение окончателно покрива дълга на дружеството, което му позволява вече да бъде бенефициент по оперативните програми на ЕС. По този начин БДЖ ще има правото да кандидатства за закупуване на нов подвижен състав с европейско финансиране през новия програмен период.