Превантивни мерки за предпазване от разпространението на коронавирус

"БДЖ - Пътнически превози” ЕООД предприема редица превантивни мерки за предпазване на своите клиенти и служители от разпространението на коронавирус.

В дружеството е създаден координационен център, който да следи ситуацията и изпълнението на указанията за допълнително обработване на подвижния състав и работните помещение с дезинфекционни препарати. Координационният център е в непрекъсната комуникация с министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Предприетите допълнителни превантивни мерки се изразяват в следното:

  • Подвижният състав /локомотиви, вагони, мотрисни влакове/ се обработва с дезинфекционни препарати при основно почистване в депа и допълнително преди заминаване от начална гара. Допълнително се почистват контактни повърхности като дръжки, врати, купета, санитарни помещения и др.;
  • Работните помещения и общежития също се обработват допълнително с дезинфекционни препарати;
  • На служителите, които имат пряк контакт с клиенти се провеждат допълнителни инструктажи и указания за повишаване на личната хигиена с конкретни действия. На тези служители се осигуряват и лични предпазни средства, чрез които допълнително да се ограничи директния контакт;
  • Ограничават се работните срещи в присъствието на много хора в затворени пространства.

БДЖ препоръчва на своите клиенти да спазват висока лична хигиена като често третират ръцете си с мокри кърпи и дезифектантни разтвори след осъществен допир с предмети на обществени места.