БДЖ осигури превоза на участниците и техните велосипеди в колоездачния преход „Дунав Ултра”

Близо 50 участника в колоездачния преход „Дунав Ултра” пътуваха с влак от София за Видин. БДЖ е традиционен партньор на инициативата и тази година отново осигури специален вагон за превоз на велосипеди в подкрепа на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България.

След пристигането си в крайдунавския град любителите на велосипедния туризъм се отправиха към официалния старт на прехода по поречието на река Дунав. Тази година в инициативата освен от България отново се включиха участници от Румъния и други европейски държави.

Маршрутът на „Дунав Ултра” свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак). Траекторията му преминава през или в района на 110 населени места - 17 града и 90 села, до 6 от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер, а е персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост.

Целта е успешно изминаване на дистанцията с велосипед - индивидуално или екипно, но задължително на собствен ход и популяризиране на богатата история на региона, неговите традиции и природни забележителности.

Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута. За целта, удобна възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с БДЖ до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на „Дунав Ултра”. Разписанието на влаковете е лесно достъпно в електронния пътеводител на официалната страница на БДЖ (www.bdz.bg) и в Google maps.

Като представител на най-екологичния транспорт в България, а именно железопътният, БДЖ подкрепя различни инициативи за екологичен начин на придвижване и туризъм с цел опознаване на повече културно-исторически обекти на територията на страната.