БДЖ проведе открит урок за деца в Горна Оряховица

Териториалното подразделение на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД - Поделение за пътнически превози Горна Оряховица беше домакин на открит урок на тема „Транспорт“ за децата от езиков център ABC във Велико Търново. Учениците, заедно със своите преподаватели изминаха разстоянието от Велико Търново до Горна Оряховица и обратно с влак и по време на пътуването научиха от превозния персонал важна информация за пътуването с влак, как се проверяват билетите на пътниците и как се перфорират със специалното за тази цел средство. Придружаващите групата служители на БДЖ бяха подготвили и специални подаръци, които да останат за спомен на младите гости на железопътния превозвач.

Учениците след пристигането си в гара Горна Оряховица

В Горна Оряховица децата посетиха първо билетните каси в гарата, където им беше демонстрирана технологията по издаване на билети. След това за учениците беше организирано посещение на локомотивното и вагонното депо в града. Там те с интерес проследиха процеса по ремонтиране на вагони и локомотиви и подготовката им за път, след като бяха инструктирани и екипирани с характерните за производствени пространства жълти жилетки, за да бъдат спазени всички правила за безопасност по време на посещението им в депата.

Децата наблюдаваха с интерес процеса по издаване на билети

Слагането на печат върху билетите се превърна в голяма атракция

Едно от най-впечатляващите преживявания за децата по време на проведения открит урок беше срещата им с парните локомотиви 16.27 и 03.12, които се съхраняват и поддържат в локомотивното депо в Горна Оряховица. Младите посетители с интерес изслушаха любопитни истории от служителите в депото за историята на железницата в България, за това как парният локомотив се задвижва с вода, въглища и пара и колко е различен процеса от съвременните машини.

Среща с парните локомотиви

Служителите на БДЖ от Горна Оряховица, които в този ден поеха отговорността на екскурзоводи и преподаватели за децата, заведоха учениците и в професионалната гимназия по железопътен транспорт в града, за да придобият нагледно представа какво изучават и как се обучават бъдещите железничари.

В учебните стаи на професионална гимназия по железопътен транспорт "Н. Й. Вапцаров"

Откритият урок се превърна в истинско забавление както за децата, така и за служителите, които със задоволство разказваха на младите посетители в какво се състои и как протича работният им ден.

Това не беше единственото свързано с влак приключение за децата от езиковия център, които на следващия ден отпътуваха за Русе, за да посетят Музея на транспорта и да се докоснат отблизо до експонатите, свързани с историята на железопътния транспорт в България.

Горна Оряховица е един от най-големите железопътни възли в България и гордо носи славата си на добре развит железничарски регион с дългогодишни традиции в сферата на железницата. В годината на железопътния транспорт в Европа за БДЖ е от изключителна важност най-младите да имат познания за това какво представлява железницата, колко е важна за икономиката на една държава и за опазването на природата като най-екологичния транспорт, както и колко стройна структура със строги правила за гарантиране на безопасността на превозите е тя и колко отговорна и екипна е железничарската професия.

Всяко дете получи подарък за спомен от служителите на БДЖ

Кондукторката и началник влакът разказаха интересни факти, които всеки трябва да знае при пътуване с влак

В очакване на бързия влак от София за Варна, теглен от най-новите локомотиви на БДЖ

Децата наблюдаваха как се разкачват два вагона

Снимка с новоремонтиран електрически локомотив

Учениците се запознаха с ремонтния процес във вагонното депо

Колоосите също предизвикаха голям интерес

Преди тръгване от гара Велико Търново

Пред професионална гимназия по железопътен транспорт "Н. Й. Вапцаров"