БДЖ ще осигури вагони за превоз на велосипедите на участниците в колоездачния преход „Дунав Ултра”

За поредна година БДЖ ще осигури вагони за превоз на велосипедите на участниците в колоездачния преход „Дунав Ултра”. Националният железопътен превозвач е традиционен партньор на инициативата и тази година отново ще осигури специални вагони за превоз на велосипеди към съставите на влакове от София и Русе за Видин в подкрепа на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България.

Още тази вечер влакът от Русе ще потегли с допълнителен вагон за превоз на велосипеди в готовност да приеме желаещите ентусиасти да се включат към велопохода от Видин, където ще се проведе промо събитието на тазгодишната инициативата „Дунав Ултра – реката, Добруджа и морето“. Утре сутрин бързият влак от София за Видин ще замине от Централна гара София с два специализирани вагона и според очакванията на организаторите с влака да пътуват около 100 желаещи, към композицията ще бъде добавен и още един допълнителен вагон със седящи места.

След пристигането си в крайдунавския град любителите на велосипедния туризъм ще се отправят към крепостта Баба Вида, която ще бъде арена на промо събитието за символичния старт на прехода по поречието на река Дунав. Тази година в инициативата освен от България отново ще се включат участници от Румъния и други европейски държави.

Маршрутът на „Дунав Ултра” свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак). Траекторията му преминава през или в района на 119 населени места - 17 града и 102 села, до 6 от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер, а е персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, собствено темпо и съответно скорост.

Целта е успешно изминаване на дистанцията с велосипед - индивидуално или екипно, но задължително на собствен ход и популяризиране на богатата история на региона, неговите традиции и природни забележителности.

Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута. За целта, удобна възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на река Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с влак до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на „Дунав Ултра”. Разписанието на влаковете е лесно достъпно в електронния пътеводител на официалната страница на БДЖ (www.bdz.bg) и в Google maps.

Като представител на най-екологичния транспорт в България, а именно железопътният, БДЖ подкрепя различни инициативи за екологичен начин на придвижване и туризъм с цел опознаване на повече културно-исторически обекти на територията на страната.