Локомотивът цар Симеон Велики участва в опит за рекорд на Гинес

Един от новите локомотиви Смартрон на БДЖ ще бъде част от опит за поставяне на рекорд на Гинес. На 29-и май /събота/ българският състезател по Стронгмен Мариян Димитров, който е многократен републикански и балкански шампион в популярния силов спорт, ще направи опит да издърпа със собствени сили 84-тонния локомотив на максимална дистанция в рамките на 60 секунди.

Събитието ще се осъществи със съдействието на БДЖ от 13:00 ч. на коловозите в Локомотивно депо Пловдив и ще бъде отворено за посетители при спазване на необходимите мерки за безопасност.

Мариян Димитров е единственият професионален състезател по Стронгмен в България, представляващ страната ни на световни и европейски състезания. По известен е като най-силният човек на България и Балканите. В предишни опити е издърпвал 45 тонен трамвай на 16 метра, и многократно е дърпал автобуси, камиони и пожарна на проведените състезания.

Утрешният опит ще бъде официално кандидат за рекорд на Гинес, при подготовката за който Мариян успява да издърпа 60-тонен маневрен локомотив.

БДЖ пожелава успех на Мариян и винаги е в готовност да подкрепи инициативи, които популяризират България като привлекателна дестинация и като горда със спортните си успехи нация.