Възстановява се движението на международни влакове между София и Букурещ

Движението на международните влакове между България и Гърция, както и между България и Турция все още няма да бъде възстановено.*

Движението на международните влакове София-Букурещ-София ще се осъществява с прекачване, както през зимния период.**

Международните бързи влакове № 1490/№ 1491 София-Белград-София няма да се движат от 1-ви юли, както беше предварително обявено. Предстои уточняване на датата с железопътната администрация на Сърбия.***

Възстановено е движението на международните влакове, които се движат между Видин и Крайова. Поетапно ще бъде възстановено движението и на други международни влакове, които преминават през граничните пунктове между България, Румъния и Сърбия. Движението на международните влакове беше спряно във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19.

След като вече пътуват международните бързи влакове № 1090/№ 1091 Видин-Крайова-Видин, от 6-и юли ще се движат и международните бързи влакове № 461/1095 и № 460/1094 Букурещ-Русе-София-Русе-Букурещ, като организацията на движение на влаковете ще се осъществява с прекачване в гара Русе, както през зимния период.

Международните влакове, които все още няма да се движат са:

  • Международни бързи влакове № 361/№ 360 София-Солун-София, които запазват движението си на територията на страната в участъка София-Кулата-София;
  • Международни бързи влакове № 1461/№ 1460 София-Солун-София, които пътуват само в петъчни дни от София за Солун и в неделни дни от Солун за София.
  • Международни бързи влакове № 493/№ 492 София-Истанбул-София, които запазват движението си на територията на страната в участъка София-Свиленград-София.

Актуална информация за движението на влаковете клиентите на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари, от електронното табло на официалната страница на дружеството, което предоставя данни в реално време (http://live.bdz.bg/), както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

*Информацията е актуализирана на 18.06.2020 г., след като няма потвърждение от железопътната администрация на Гърция за възстановяване на международните влакове между България и Гърция.

**Информацията е актуализирана на 24.06.2020 г., след като няма потвърждение от железопътната администрация на Румъния с възстановяване на лятното разписание с директно движение на влаковете.

***Информацията е актуализирана на 30.06.2020 г., тъй като предстои уточняване на детайли с железопътната администрация на Сърбия за движението на международните влакове между София и Белград.