БДЖ предостави ценен експонат на парен локомотив на град Плачковци

Парен локомотив 36.01 е предоставен от БДЖ и разположен като музеен експонат до гарата в град Плачковци. Благодарение на усилията на Община Плачковци, благодетели и доброволци локомотивът е реставриран и боядисан и от вчера е официално представен на тържествена церемония в града.

Локомотивът е свързан с историята на създаването на населеното място и построяването на презбалканската жп линия Кръстец - Дъбово, като представлява своеобразен символ на създаването на града и развитието на транспортната комуникация и индустрията в областта.

Превърналият се в музейна реликва парен локомотив 36.01 е произведен в германската локомотивна фабрика „Fr. Krupp“ – Essen и доставен в България през 1943 г. Той е представител на най-новите и модерни бързоходни тендерни локомотиви в нашите железници, които са предназначени за обслужване на бързи и пътнически влакове на къси разстояния. Особено подходящи са за местности, където поради липса на съоръжения за обръщане локомотива се налага да измине едната посока на заден ход.

Пред изложения музеен експонат до гара Плачковци е поставена и информация за историята на локомотива, представена под любопитна форма като голяма метална книга.

Позиционирането на парния локомотив е част от съвместна инициатива на БДЖ с общинските администрации за популяризиране на богатото историческо железопътно наследство в различните области на страната. Така освен възстановените за движение парни локомотиви, които се съхраняват в локомотивните депа в София, Горна Оряховица и теснопътния парен локомотив в депо Септември, стационарните експонати в музея на транспорта в Русе, на централна гара в София и вече на гара Плачковци, предстоят да бъдат възстановени и изложени още локомотиви, които се намират на различни места в страната.

В тази връзка вече е отправена заявка от Община Стара Загора за реставриране на разположения експонат на парен локомотив пред гарата в града.