На плаж с теснолинейката


В началото на летния сезон, когато започваме да мислим за почивки и пътешествия, ще Ви разкажем малко повече за минералните плажове по пътя на теснолинейката. Не са едно и две местата по маршрута, където бликат богати на минерали топли и горещи води с обособени край тях приятни плажове и бази за отдих и почивка през лятото.

Общински минерален плаж - гр. Якоруда, разположен до спирка Якорудска минерална баня

Общински минерален плаж - гр. Якоруда, разположен до спирка Якорудска минерална баня

Първата ни спирка е Варвара – само на 10 минути след гара Септември. Селото е разположено в полите на Родопите и е все по-известно с лековитата минерална вода и приятния си полупланински климат. Благодарение на факта, че лежи на края на Чепинското дефиле, Варвара целогодишно е галена от прохладен ветрец, което я прави особено привлекателна през лятото. Няколко комплекса тук предлагат минерални басейни за малки и големи с различна температура на водата, база за настаняване и разнообразни заведения.

Още 10 минути по-нагоре в гората е спирка Марко Николов. Само няколко стотин метра в обратна посока по линията са Варварските минерални бани. Там извират вторите по горещина води в България. Може да се възползвате от приятната и лековита вода както в целогодишно работещата обществена баня, така и в съседния хотел с два външни басейна. Ако искате да избягате от шума на големия град – това е Вашето място, тихо и спокойно, насред природата.

Разбира се, СПА столицата на Балканите също се намира по маршрута на теснолинейката. Велинград е известен по целия свят с богатата си гама топли минерални извори, които привличат туристи на това място почти един век. Лековитите топли води са внедрени в множество малки и големи хотели, почивни станции и къщи за гости, така че гостите на града да си изберат онова място, което предпочитат – по-тихо и спокойно или пък нещо по-съвременно, придружено от редица глезотийки и изкушения.

Има още едно място, останало в сянка от шумотевицата – това е общинският минерален плаж на Якоруда. От края на 2020 година теснолинейката има спирка точно до плажа – „Якорудска минерална баня”, удобна за посещение на това приятно местенце между Рила и Родопите. Обектът предлага приятна на температура минерална вода с детски и голям басейн на достъпна цена и работи всеки ден без понеделник. На около 200 м от плажа е и СПА-хотелът, където може да се нощува. В него също има минерален басейн.

Следващата минерална спирка по маршрута е Гулийна баня. Спирката обслужва курортното село Баня в Община Разлог. Разположена е в северния му край и през лятото се използва от много туристи, посещаващи минералните плажове и СПА-хотелите тук. Освен големите бази, в Баня има множество къщи за гости, както и обществен плаж на достъпни цени.

И ето, че стигнахме последната гара по маршрута – Добринище. Това място е райски кът. Под сянката на величествения Пирин, от земите под градчето извира топла и лековита минерална вода. Множество къщи за гости, семейни хотели и големи комплекси предлагат на пътешественика разнообразие в условията и цените за настаняване и почивка. През цялата година тук работи частният минерален плаж с три открити басейна и СПА зона, посещаван редовно и от чужденци.

С други думи, не се чудете – грабвайте раниците с малко багаж, плажно мляко и туристическа шапка, и се качвайте на теснолинейката към някое от тези привлекателни градчета, селца и местности.

Автор: К. В.