Поредният нов локомотив на БДЖ е включен в графика за движение на влаковете

Третият локомотив Смартрон на БДЖ вече е доставен и от днес /28-ми януари/ е включен в графика за движение на влаковете. Новият локомотив беше инспектиран лично от премиера Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, които посетиха Локомотивно депо София и Централна гара, за да разгледат и чисто ново рециклираните вагони на БДЖ, които също се движат всеки ден по маршрути на бързи влакове в страната.

Новият Смартрон ще носи името на хан Кардам, както традиционно всеки от тях ще се кръщава на български владетел. Той ще обслужва композиции по направлението между София и Свиленград.

Припомняме, че първите два локомотива Смартрон се движат в съставите на влакове, които пътуват по направленията София-Бургас-София и София-Варна-София. Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива. Друга интересна подробност е, че на челото на всеки от тях е изобразена по една буква от глаголицата, като по този начин локомотивите имат и образователен характер с цел да се припомня богатата история на България.

До края на годината за БДЖ ще бъдат доставени общо 15 локомотива Смартрон съгласно сключения договор с ДЗЗД „Сименс Трон”.

Доставката на нови локомотиви е част от плановете на БДЖ за модернизация и подобряване на предлаганата железопътна услуга.