Предварителна продажба на билети за бързите влакове през летния сезон

БДЖ въвежда петнадесетдневна предварителна продажба на билети за всички бързи влакове и за бързите влакове със задължителни запазени места. Предварителната продажба ще бъде в сила от 28-ми юни до края на септември 2021 г.

Обичайният срок за предварителната продажба на билети и седящи места за бързите влакове от билетните каси е 5 дни, но БДЖ има практиката да го удължава през летните месеци. По този начин се предоставя възможност на пътниците да планират предварително своите пътувания, своевременно да направят резервация за седящи места, както и да закупят билет за предпочитания от тях влак в срок от 15 дни преди самото пътуване.

Предварителната продажба на билети и резервации за седящи места ще се извършва във всички железопътни гари и бюра в страната.

За пътуване в спален или кушет вагон билети и спални места могат да бъдат закупени 30 дни преди датата на пътуване. 30-дневният срок за предварителна продажба на спални и кушет места важи през цялата година.

Чрез системата за онлайн билетоиздаване също могат да бъдат закупени билети 30 дни преди пътуването за всички категории влакове. Системата за онлайн резервации и продажба на билети предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява и възможност за визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатва на хартиен носител. Особено удобна за клиентите е възможността да се закупуват билети от таблети и смартфони. По този начин не е задължително билетът да се разпечатва на принтер, тъй като той се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство.

Системата за онлайн продажба на билети е достъпна на официалната интернет страница на БДЖ” – www.bdz.bg, както и на електронен адрес – https://bileti.bdz.bg

Клиентите на БДЖ могат да получат информация за свободните места във влаковете от служителите на билетните каси и гишетата „Информация” в железопътните гари, както и на националния информационен телефон 02/931 11 11.